Tuesday 8 February 2011

Spørsmålsguide

Dette er ment som en guide for brukere og spørsmålsansvarlige, slik at disse kan forstå hvordan quizscriptet håndterer og lagrer spørsmål, og dermed bli i stand til å lage og eventuelt sende inn egne spørsmål. Da dette krever litt teknisk kunnskap om scriptet, har jeg tatt det på meg som min oppgave, med kanalsjefens halvveise velsignelse, å lage denne guiden, selv om spørsmål egentlig er spørsmålssjefen, OldGnom, sitt ansvarsområde.

Quizscriptet lagrer spørsmål i plain text. Det betyr at man kan bruke f.eks. notepad til å editere en tekstfil med spørsmål i. Denne tekstfilen må, i sin enkleste form, se slik ut:

Question: Hvor mange meter er det i en nautisk mil?
Answer: 1852

Question: Hva heter myntenheten i Sveits?
Answer: Franc

Question: Hva heter myntenheten i Etiopia?
Answer: Birr

.... osv.

Så hvis du ønsker å sende i spørsmål til quizen, er det bare å lagre dem i en tekstfil på denne måten og sende inn til OldGnom, som er spørsmålssjef. MEN, hvis du ønsker å bidra til en så bra quiz som mulig, er det en fordel om du leser videre om de litt mer avanserte tingene man kan bake inn i spørsmålsfilen.

Et spørsmål i mer avansert form, kan nemlig se slik ut:

Category: Historie
Question: Hvem var Tysklands leder fra 1933?
Answer: Adolf Hitler
Regexp: (Adolf Hitler|Hitler|Doffen|Adolf Schicklgrüber)
Author: skorpion
Level: easy
Comment: Omtales også som "Føreren"
Score: 2

Merk at kun 'question'- og 'answer'-feltene er obligatoriske, og at feltene må opptre i samme rekkefølge som vist her. 'Level' må være en av følgende: baby, easy, normal, hard, extreme. Ellers skulle alle feltene være selvforklarende, med unntak av 'Regexp'-feltet. Dette er feltet som brukes for å angi alternative svar, enten i form av flere svar eller svar med ulike stavemåter.

Det er mange tegn og symboler man kan bruke for å lage en regexp, men her skal jeg bare forklare de to viktigste, hvorav den ene er symbolet '|' som over er brukt til å angi alternative svar. "Adolf Hitler", "Hitler", "Doffen" og "Adolf Schicklgrüber" er altså alle gyldige svar på spørsmålet over. Her er et annet eksempel:

Category: History
Question: Chinese philosopher (um 500 v. Chr.) ?
Answer: Konfuzius
Regexp: [ck]onfu(ts|z)ius

Legg merke til bruken av klammeparentesene: '[ ]'. "[ck]" betyr "en av bokstavene c, k", slik at både "confutsius" og "konfutsius" er gyldige svar. Legg også merke til bruken av '|' som jeg forklarte over. Denne må forøvrig alltid plasseres inne i vanlige parenteser.

Dette var en liten spørsmålsguide fra meg, skorpion, som er scriptsjef på #quiz-show, EfNet. Detaljert informasjon om dette finnes på http://moxquizz.de/docs.html . Mer om regular expressions får du ved et google-søk på f.eks. "tcl regexp".

PS: Alle spørsmål må sendes inn til OldGnom, som er spørsmålssjef

No comments:

Post a Comment